top of page
Writer's picturePannóniakert

Mandula szerepe az egészséges táplálkozásban

A mandula hihetetlenül tápláló, fehérjét, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és egészséges zsírokat tartalmaz. Fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. Kedvező hatásai főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek.

Jó tulajdonsága emellett, hogy hamar telítettség érzetet biztosít megakadályozva ezzel a túlevést.



A mandula glikémiás indexe 20, ami alacsonynak számít, vagyis fogyasztása nem emeli meg nagyon a vércukor szintet, így a cukorbetegek számára is fogyasztható.

A glikémiás index egy 1 és 100 közötti számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben ezáltal mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukor szintet.


Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas glikémiás indexű élelmiszerek a vércukorszint jelentős emelkedését váltják ki és fokozott inzulin termelést vonnak maguk után. A vérbe kerülő nagy mennyiségű inzulin a vércukorszint gyors leesését idézi elő. A hirtelen visszaeső vércukorszint hamar éhséget okoz, mely ismételt evésre kényszeríti az embert és az ördögi kör folytatódik, mely gyors elhízáshoz vezet.

Ráadásul az így ingadózó vércukorszint az elhízás mellett számos egészségügyi probléma forrása is, többek között a szív- és érrendszeri megbetegedéseké, valamint a cukorbetegségé.




5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page