A mandula szívbarát élelmiszereink egyik legsokoldalúbb képviselője. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát több módon is csökkenti.
Bizonyítható kapcsolat van a mandulafogyasztás és a szív egészségének javulása között.
Egészséges zsírforrásként hozzájárulnak szervezetünk létfontosságú biokémiai folyamataihoz szükséges zsiradék bejuttatásához, jelentős mennyiségű jó hatású, telítetlen zsírsavaik által.
A mandulában található növényi fehérjék ugyanakkor segítik a keringési rendszer egészségben tartását és a szérum koleszterinszint csökkentését.
A szív védelme szempontjából fontos vitaminok és ásványi anyagok széles spektrumával támogatja egészségünket. Tartalmaz antioxidáns hatásúakat, amelyek az érkárosító oxidatív folyamatokat ellensúlyozzák, így lassítják az érelmeszesedést. Az A-, E-, C-, D- és B-vitaminok tartoznak e csoportba. Az ásványok közül a cink és szelén hatása kiemelkedő; ezeket is adja nekünk a mandula.
Előnyös hatásaihoz hozzájárul magas rost tartalma, amely a koleszterin szint csökkentés egyik elismerten fontos faktora.
Circulation. 2013 July 30; 128(5): 553–565
Comments